środa, 11 grudnia 2013

Śledzie w oleju z cebulką



Proste i tradycyjne danie. Chyba w każdym domu na Święta jada się śledzie. Każdy ma swój własny przepis.Ja mam ich również kilka, obserwujcie blog, wkrótce pojawią się przepisy.Moja dzisiejsza propozycja to śledź w oleju z cebulką. Smakuje świetnie z chlebem, jako zakąska do wódki albo po prostu sam. Znika błyskawicznie!

Składniki:

  • 0,5 kg matiasów
  • 4 duże cebule
  • sok z cytryny
  • 2 szkl. oleju
  • pieprz czarny
  • pieprz kolorowy
  • ocet


Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, wymieniając wodę kilkukrotnie.
Kroimy śledzie na małe kawałki, skrapiamy octem i sokiem z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W szklanym naczyniu układamy na dnie 1/3 śledzi, na to kładziemy cebulkę i tak potem jeszcze 2 razy. Górną warstwę cebulki wyrównujemy. Zalewamy olejem. Ważne, aby cała cebula była przykryta olejem. Na koniec sypiemy zmielonym kolorowym pieprzem i wstawiamy naczynie do lodówki.  Śledzie najlepsze będą po 2 dniach, gdy się przegryzą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz