Proste i tradycyjne danie. Chyba w każdym domu na Święta jada się śledzie. Każdy ma swój własny przepis.Ja mam ich również kilka, obserwujcie blog, wkrótce pojawią się przepisy.Moja dzisiejsza propozycja to śledź w oleju z cebulką. Smakuje świetnie z chlebem, jako zakąska do wódki albo po prostu sam. Znika błyskawicznie!
Składniki:
- 0,5 kg matiasów
- 4 duże cebule
- sok z cytryny
- 2 szkl. oleju
- pieprz czarny
- pieprz kolorowy
- ocet
Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, wymieniając wodę kilkukrotnie.
Kroimy śledzie na małe kawałki, skrapiamy octem i sokiem z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W szklanym naczyniu układamy na dnie 1/3 śledzi, na to kładziemy cebulkę i tak potem jeszcze 2 razy. Górną warstwę cebulki wyrównujemy. Zalewamy olejem. Ważne, aby cała cebula była przykryta olejem. Na koniec sypiemy zmielonym kolorowym pieprzem i wstawiamy naczynie do lodówki. Śledzie najlepsze będą po 2 dniach, gdy się przegryzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz