wtorek, 1 stycznia 2013

Krem pieczarkowy

Gwarantuję, że jak spróbujecie tej zupy, to na stałe wejdzie do waszego repertuaru obiadowego. Jest przepyszna!

Składniki:

  • 4-5 łyżek masła
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki białego wina lub sherry
  • 1litr bulionu
  • 120 ml śmietany
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
 
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy 3 łyżki masła na patelni, dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy 8 minut, aż pieczarki zbrązowieją.
W garnku rozgrzewamy 1+2 łyżki masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę, dusimy 3 minuty. Mieszając, dodajemy mąkę i jeszcze chwilę dusimy. Następnie wciąż mieszając wlewamy bulion i wino.
3/4 podsmażonych pieczarek dodajemy do garnka, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut.
Zupę miksujemy, odlewając część płynu do innego naczynia. W ten sposób otrzymamy idealny krem.
Zmiksowaną zupę łączymy z odlanym płynem. Dodajemy śmietanę, pietruszkę i odłożone pieczarki.
Podgrzewamy chwilę.Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.






1 komentarz: