czwartek, 10 stycznia 2013

Inspiracja paprykowa na cieście francuskim

Lekkie danie przesycone intensywnym smakiem papryki i pomidorów z lekką nutą tymianku.
Przygotowanie tarty nie zajmuje wiele czasu, natomiast gotowa tarta znika błyskawicznie.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 duże papryki, najlepiej wszystkie czerwone
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • chilli
  • sól
  • pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Papryki myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy papryki na blasze, skórką do góry. Pieczemy na najwyższej półce, ustawiamy opiekanie od góry. Po około 12-15 minutach papryka sczernieje i utworzą się pęcherzyki. Paprykę wyjmujemy i wkładamy do foliowego woreczka. Po 10 minutach bez problemu ściągniemy skórkę. Kroimy w paski.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy tworząc 1- centymetrowy brzeg. Nakłuwamy ciasto kilkakrotnie.
Pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem około 10 minut, aż lekko się przyrumieni.

Podgrzewamy pomidory w rondelku, dodajemy łyżkę oliwy, tymianek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i chilli według uznania. Zagotowujemy.
Podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim paprykę. Skrapiamy pozostałą oliwą i pieczemy jeszcze 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz