piątek, 11 stycznia 2013

Krem z porów z ciasteczkiem serowym

Gęsta pożywna zupa z ciastkiem, które dodaje zupie wykwintności.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży por
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3- 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku ( lub świeża gałązka)
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pieprz
  • 3 szkl. bulionu
  • 0,5 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 5 dag żółtego sera

Ciasto francuskie rozwałkowujemy, wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach i sypiemy na ciastka. Posypujemy kminkiem. Blachę wykładamy papierem do pieczeniem i układamy ciastka.  Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Cebulę kroimy dość drobno,czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Pora myjemy dokładnie, aby wypłukać piasek i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa dodajemy do cebuli. Podsmażamy 5 minut. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia na 10 minut. Dodajemy zioła, przyprawiamy pieprzem i cayenne. Dolewamy śmietanę. Miksujemy.

Podajemy z ciasteczkami serowymi.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz