Składniki na 2 porcje:
- 250g fileta z łososia
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- łyżka sosu sojowego
Rybę myjemy i osuszamy. Mieszamy pozostałe składniki, aż uzyskamy gładki sos. Zalewamy nimi łososia, odstawiamy na 20 minut. Rozgrzewamy suchą patelnię. Na gorącą patelnie kładziemy łososia i smażymy po 7-10 minut z każdej strony w zależności od grubości fileta. Nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu do smażenia, ponieważ do marynaty użyliśmy oliwy.
Nie używamy również soli, ponieważ sos sojowy zastępuje nam sól.
Usmażonego łososia osączamy na papierowym ręczniku i podajemy.
Smacznego!
Nie jadłem jeszcze tak dobrego łososia, jak ten. Polecam bardzo.
OdpowiedzUsuńco można użyć zamiast sosu sojowego? Mam alergię na soję :(
OdpowiedzUsuńSos sojowy ma specyficzny smak i trudno będzie go tak po prostu zastąpić. Pominęłabym po prostu ten składnik i zastąpiła solą i odrobiną wody, aby marynata była odpowiednio płynna. Niektórzy używają maggi w płynie, jednak ma w sobie trochę chemii, więc nie polecam. Sos rybny jest również słony, pewnie tez by się sprawdził, jednak nigdy sama go tak nie stosowałam, więc nie wiem na ile by zmienił smak. Ale jest na pewno lepszy niż maggi.
OdpowiedzUsuńSuper proste, super smaczne danie. Rybkę, według tego przepisu, jemy - dzięki "naciskom" córki bardzo często. Polecam gorąco ten przepis !
OdpowiedzUsuńŚwietnie, cieszę się, że smakuje:)
OdpowiedzUsuń