Składniki:
- 4-5 łyżek masła
- 500g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki białego wina lub sherry
- 1litr bulionu
- 120 ml śmietany
- 2 łyżki natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy 3 łyżki masła na patelni, dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy 8 minut, aż pieczarki zbrązowieją.
W garnku rozgrzewamy 1+2 łyżki masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę, dusimy 3 minuty. Mieszając, dodajemy mąkę i jeszcze chwilę dusimy. Następnie wciąż mieszając wlewamy bulion i wino.
3/4 podsmażonych pieczarek dodajemy do garnka, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut.
Zupę miksujemy, odlewając część płynu do innego naczynia. W ten sposób otrzymamy idealny krem.
Zmiksowaną zupę łączymy z odlanym płynem. Dodajemy śmietanę, pietruszkę i odłożone pieczarki.
Podgrzewamy chwilę.Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Rewelacja!
OdpowiedzUsuń