środa, 16 stycznia 2013

Kurczak z limonką na aromatycznym ryżu w towarzystwie marchewki Vichy

Danie o charakterze bardziej egzotycznym. Smakuje wybornie!

Składniki na 3 porcje :
  • 500g polędwiczek z kurczaka
  • 1 limonka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka bazylii
  • 1 gałązka oregano lub tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12%
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 2 torebki ryżu
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki suszonej trawy cytrynowej
  • 4 duże marchewki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła 
  • pieprz
  • sól

Boczek kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Kurczaka myjemy i osuszamy. Zioła drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziół. Limonkę sparzamy i ścieramy skórkę do miseczki. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Miąższ limonki kroimy w plasterki.
Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem, maczamy w sosie ziołowym i owijamy plasterkiem boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy plasterkami limonki i pieczemy ok. 30 minut.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem trawy cytrynowej.Imbir obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do ryżu. Po ugotowaniu ryżu trawę i imbir wyrzucamy. Jeśli nie mamy ryżu w torebkach, tylko używamy sypkiego, zamiast suszonej trawy cytrynowej i kawałków imbiru, dodajemy  jeden pęd świeżej trawy cytrynowej i obrany kawałek imbiru. Wtedy będzie łatwiej nam wyłowić przyprawy po ugotowaniu ryżu.
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Gotujemy w osolonej wodzie. Nie zmniejszamy gazu, tak, aby woda wyparowała ( możemy ewentualnie odlać trochę płynu, jeśli marchewka będzie już miękka). Gdy zostanie około 2 cm wody na dnie garnka, dodajemy cukier i masło. Dusimy do odparowania wody, często mieszając.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz