czwartek, 17 stycznia 2013

Kokardki z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Szybkie i lekkie danie. Przygotowujemy je na dużej patelni albo w woku.

Składniki na 2 porcje:

  • 200g makaronu kokardki ( w suchej masie)
  • 150g świeżego szpinaku
  • 6-7 dużych pomidorów suszonych w oleju
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • sól

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Seler naciowy myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Gotujemy również w osolonej wodzie.
Na patelni lub woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów, dodajemy ugotowany makaron, skrapiamy sosem sojowym i sypiemy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy ugotowany seler naciowy. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z makaronem. Na koniec wsypujemy opłukany świeży szpinak. Mieszamy cały czas, około 4 minut, tak, aby makaron zmiękł, ale zachował również swój kształt. Podajemy od razu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz