Składniki na 4 porcje:
- 3 jajka
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 0,5 szkl. likieru amaretto
- 8 łyżek kakao
- 1 opakowanie biszkoptów
- szczypta soli
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywno.
Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, cukier nie powinien być wyczuwalny. Dodajemy mascarpone i miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy ubite białka.
Z 2 łyżek kawy zaparzamy filiżankę espresso. Wlewamy do niej amaretto.
Biszkopty namaczamy przez parę sekund w kawie amaretto, nie za długo, aby się nie rozpadły.
W szklanym naczyniu lub pucharkach układamy warstwę namoczonych biszkoptów, na to kładziemy połowę masy serowej. Następnie znów biszkopty i masa serowa. Wierzch posypujemy kakao przy pomocy małego sitka. Tiramisu wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Mniaaammmm!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz