wtorek, 15 stycznia 2013

Tiramisu

Pyszny deser. Zawsze mam wrażenie, że zjadłam dopiero jedną łyżeczkę, a tiramisu jakoś dziwnie wyparowało i już wyskrobuję resztki. Zapowiadam od razu, że przy jedzeniu tego deseru tworzy się dziwna muzyka: mmm, ooo, mmm.....:)))

Składniki na 4 porcje:

  • 3 jajka
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 szkl. likieru amaretto
  • 8 łyżek kakao
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • szczypta soli

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywno.
Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, cukier nie powinien być wyczuwalny. Dodajemy mascarpone i miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy ubite białka.
Z 2 łyżek kawy zaparzamy filiżankę espresso. Wlewamy do niej amaretto.
Biszkopty namaczamy przez parę sekund w kawie amaretto, nie za długo, aby się nie rozpadły.

W szklanym naczyniu lub pucharkach układamy warstwę namoczonych biszkoptów, na to kładziemy połowę masy serowej. Następnie znów biszkopty i masa serowa. Wierzch posypujemy kakao przy pomocy małego sitka. Tiramisu wkładamy do lodówki na 3 godziny.

Mniaaammmm!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz