Składniki na 2-3 porcje:
- 0,5 główki sałaty lodowej
- 2 szkl. rukoli
- 1 pomidor
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 0,5 puszki kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych średniej wielkości
- 0,5 szkl. czarnych oliwek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki różnych kiełków np. rzodkiewki lub brokuła
- 2 łyżki soku z limonki ew. cytryny
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek, najlepiej ziołowej
Sałaty myjemy i strząsamy nadmiar wody. Od rukoli odrywamy łodyżki, sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki.Wkładamy do salaterki. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół. Ogórki konserwowe kroimy w plasterki ew. półplasterki. Dodajemy składniki do sałaty. Tuńczyka i kukurydzę osączamy i dodajemy do sałatki. Sałatkę skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy koperkiem i kiełkami.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sałatkę oliwą. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz