piątek, 18 stycznia 2013

Lekka sałatka z tuńczykiem

Lekka sałatka na kolację. Do tego lampka białego lub różowego wina i chrupiąca bagietka. Nic więcej nie trzeba.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 2 szkl. rukoli
  • 1 pomidor
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 5 ogórków konserwowych średniej wielkości
  • 0,5 szkl. czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki różnych kiełków np. rzodkiewki lub brokuła
  • 2 łyżki soku z limonki ew. cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, najlepiej ziołowej

Sałaty myjemy i strząsamy nadmiar wody. Od rukoli odrywamy łodyżki, sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki.Wkładamy do salaterki. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół. Ogórki konserwowe kroimy w plasterki ew. półplasterki. Dodajemy składniki do sałaty. Tuńczyka i kukurydzę osączamy i dodajemy do sałatki. Sałatkę skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy koperkiem i kiełkami.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sałatkę oliwą. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz