wtorek, 22 stycznia 2013

Ragout z cukinii i pieczarek

Pyszne lekkie danie.

Składniki na 2 porcje:

  • 3 cukinie
  • 40 dag pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 szkl. bulionu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • sól
  • pieprz

Cukinie i pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Smażymy na silnym ogniu na oleju.
Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je i odstawiamy.Patelnię z resztkami tłuszczu po smażeniu zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z jogurtem. Dodajemy do bulionu i szybko mieszamy. Szczypiorek drobno kroimy i wraz ze skórką cytrynową dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa mieszamy z sosem. Podajemy z ryżem.Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz