Składniki na 2 porcje:
- 3 cukinie
- 40 dag pieczarek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 szkl. bulionu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- sól
- pieprz
Cukinie i pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Smażymy na silnym ogniu na oleju.
Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je i odstawiamy.Patelnię z resztkami tłuszczu po smażeniu zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z jogurtem. Dodajemy do bulionu i szybko mieszamy. Szczypiorek drobno kroimy i wraz ze skórką cytrynową dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa mieszamy z sosem. Podajemy z ryżem.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz