niedziela, 13 stycznia 2013

Sałatka z pieczoną papryką i pomarańczą

Sałatka tzw. improwizowana. Ale takie wychodzą właśnie najlepsze. Jeśli lubicie połączenia dań z owocami, to jest to propozycja jak najbardziej dla Was.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 mieszanka sałat
  • 5-6 kromek chleba razowego
  • 4 papryki ( najlepiej czerwone)
  • 200g sera pleśniowego, najlepiej z niebieską / zieloną pleśnią, może być też camembert
  • 2-3 pomarańcze
  • 4 łyżki sezamu
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • pieprz cytrynowy

Myjemy sałaty i w razie potrzeby rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzach.
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Papryki myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy papryki na blasze, skórką do góry. Pieczemy na najwyższej półce, ustawiamy opiekanie od góry. Po około 12-15 minutach papryka sczernieje i utworzą się pęcherzyki. Paprykę wyjmujemy i wkładamy do foliowego woreczka. Po 10 minutach bez problemu ściągniemy skórkę. Kroimy w kawałki.
Układamy na sałacie.
Odcinamy skórki w chlebie i kroimy w małą kosteczkę. Kładziemy kostki chleba na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż będą chrupiące.
Pomarańcze myjemy, odcinamy skórkę wraz z błonkami i kroimy pomarańcze na półplasterki, pozbywając się ewentualnych pestek. Układamy na talerzu.
Ser pleśniowy kroimy w kostkę i również układamy na talerzu. Posypujemy sałatkę grzankami razowymi i sezamem.Skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Doprawiamy pieprzem cytrynowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz