poniedziałek, 11 lutego 2013

Chlebek bananowy

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Chlebek świetnie smakuje na podwieczorek do kawy, ale można go jeść z masłem na śniadanie. Do chlebka dodajemy ulubione bakalie. Za każdym razem dodajmy inne, a chlebek za każdym razem będzie smakował inaczej. Konsystencją przypomina chleb razowy, jest ciężki, mokry i zbity, ale ....tysiąc razy lepszy:)

Składniki:

  • 5 dojrzałych bananów
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1 szkl. mąki żytniej razowej
  • 1/3 szkl. mąki pszennej razowej
  • 3/4 szkl. otrębów żytnich
  • 2 szczypty soli
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 kostek czekolady gorzkiej
  • 30 g migdałów

W dużej misce rozgniatamy banany widelcem. Dodajemy roztrzepane jajko, olej i jogurt. Mieszamy.
Następnie dodajemy cukier, oba rodzaje mąki, otręby, sól i sodę. Dokładnie mieszamy. Czekoladę ścieramy na tarce na drobnych oczkach, Migdały drobno kroimy lub rozdrabiamy w blenderze. Dodajemy wraz z czekoladą do masy. Dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do keksu wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 75-80 minut. Rozkrojony ciepły chleb będzie zbyt mokry i będzie sprawiał wrażenie niedopieczonego, dlatego odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Kroimy w grube plastry.





1 komentarz: