środa, 10 kwietnia 2013

Filet z fasolką szparagową

Lekko, niskokalorycznie i z niskim indeksem glikemicznym. Szybkie danie, idealne do pracy.
Każdy, kto się odchudza wie, że nadchodzi taki moment, kiedy dietetyczne dania już się nudzą i brak pomysłów na coś zdrowego. Albo coś jest za drogie albo zbyt czasochłonne. Pretekstów na rzucenie diety jest wiele:) Moja propozycja obiadowa jest w sam raz dla osób zabieganych i na diecie, danie przygotowujemy błyskawicznie. Na pewno diety nie rzucicie:)

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety z kurczaka
  • 300 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 5 dużych pieczarek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 250 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
Fasolkę gotujemy ok. 6 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy.  Fasolka powinna być półtwarda.
Szalotki i czosnek drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w ósemki. Usuwamy pestki.
Masło roztapiamy i podsmażamy szalotki i czosnek. Dodajemy pomidory i fasolkę, dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Filety myjemy, osuszamy, przyprawiamy. Cytrynę sparzamy, kroimy w cienkie plastry.
Obsmażamy mięso na rozgrzanym oleju. Dodajemy rozmaryn, bulion i cytrynę. Dusimy pod przykryciem 7 minut.
Podajemy filety na warzywach.
Jeśli danie wydaje wam się za lekkie, i mało sycące,możecie podać je z kaszą gryczaną.



1 komentarz: