niedziela, 21 kwietnia 2013

Carbonara

Chyba wszyscy próbowali choć raz makaronu carbonara. Jeśli jednak nie, zachęcam do spróbowania!

Składniki:
  • 0,5 opakowania makaronu tagliatelle albo spaghetti
  • 100g boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy przez 2 minuty, po czym dodajemy posiekany czosnek i natkę pietruszki. Po 20 sekundach dorzucamy ugotowany al dente makaron. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan i wszystko mieszamy. Jajko parzymy i roztrzepujemy w oddzielnym naczyniu. Wlewamy do makaronu, gdy tylko patelnia lekko przestygnie - jajko nie może się ściąć! Danie od razu wykładamy na talerze, dekorując natką pietruszki. Buon appetito!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz