Składniki:
- 0,5 opakowania makaronu tagliatelle albo spaghetti
- 100g boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy przez 2 minuty, po czym dodajemy posiekany czosnek i natkę pietruszki. Po 20 sekundach dorzucamy ugotowany al dente makaron. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan i wszystko mieszamy. Jajko parzymy i roztrzepujemy w oddzielnym naczyniu. Wlewamy do makaronu, gdy tylko patelnia lekko przestygnie - jajko nie może się ściąć! Danie od razu wykładamy na talerze, dekorując natką pietruszki. Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz