Składniki na 2-3 porcje:
- 3 szklanki sałaty roszponki
- 2 czerwone cebule
- 1 feta
- 450 g bobu świeżego lub mrożonego
- 5 pomidorów suszonych
- kiełki rzeżuchy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub zalewy olejowej z suszonych pomidorów
- świeżo mielony czarny pieprz
Bob gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Przelewamy zimną wodą i lekko ostudzony obieramy z łupinek.
Na talerzach układamy umytą i osuszona sałatę. Posypujemy obranym bobem. Pomidory i fetę kroimy w kostkę, dodajemy do sałaty. Cebule kroimy w piórka, które dodatkowo przekrawamy na pół. Dodajemy do sałatki.
Całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypujemy rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz