Składniki:
ciasto:
- 300 g mąki
- 20g drożdży
- 0,5 szkl. mleka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
masa:
- 1 duża puszka moreli w syropie
- 4 jajka
- 1 kg twarogu
- 10 dag cukru
- 10 dag roztopionego masła
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 10 dag rodzynek ( opcjonalnie)
- sok i skórka z cytryny
- sól
oprócz tego:
- 1 szkl, mąki
- 10 dag roztopionego masła
- 15 dag cukru
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy mąkę, cukier, sól, jajko i masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Morele osączamy na sicie.
Jeśli nie mamy zmielonego twarogu, przepuszczamy ser dwukrotnie przez maszynkę. Ucieramy żółtka z cukrem na puch, dodajemy twaróg, ostudzone masło, budynie oraz sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z masą. Dodajemy rodzynki i ponownie delikatnie mieszamy.
Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na kształt blachy, tworząc grubszy brzeg. Blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przenosimy ciasto.
Ciasto smarujemy równomiernie masą serową, układamy morele. Najładniej prezentują się ułożone wypukłą stroną do góry. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę i posypujemy nią ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Sernik pieczemy około 45-50 minut.
Zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuń