niedziela, 28 kwietnia 2013

Sernik z morelami

Pyszne ciasto - połączenie ciasta drożdżowego, sernika i owoców.

Składniki:
ciasto:
  • 300 g mąki
  • 20g drożdży
  • 0,5 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła

masa:

  • 1 duża puszka moreli w syropie
  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu
  • 10 dag cukru
  • 10 dag roztopionego masła
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 10 dag rodzynek ( opcjonalnie)
  • sok i skórka z cytryny
  • sól

oprócz tego:
  • 1 szkl, mąki
  • 10 dag roztopionego masła
  • 15 dag cukru

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy mąkę, cukier, sól, jajko i masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Morele osączamy na sicie.
Jeśli nie mamy zmielonego twarogu, przepuszczamy ser dwukrotnie przez maszynkę. Ucieramy żółtka z cukrem na puch, dodajemy twaróg, ostudzone masło, budynie oraz sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z masą. Dodajemy rodzynki i ponownie delikatnie mieszamy.
Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na kształt blachy, tworząc grubszy brzeg. Blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przenosimy ciasto.
Ciasto smarujemy równomiernie masą serową, układamy morele. Najładniej prezentują się ułożone wypukłą stroną do góry. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę i posypujemy nią ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Sernik pieczemy około 45-50 minut.




1 komentarz: