Poprzez połączenie smaku łososia i grejpfruta sałatka przełamuje smaki. Gorąco polecam.
Składniki:
- 40 g wędzonego łososia
- 1 awokado
- 1 czerwony grejpfrut
- 2 szkl. rukoli
- 20g twardego sera koziego
- koperek
- kolorowy pieprz
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy na talerzu. Wędzonego łososia przekrawamy na małe kawałki. Kładziemy na sałacie. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydłubujemy łyżką miąższ. Kroimy awokado na małe kawałki, obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kozi kroimy w kostkę. Grejpfruta obieramy i usuwamy błonki. Awokado, ser i grejpfruta układamy na sałacie z łososiem.
Oliwę łączymy z musztardą, polewamy sosem sałatkę. Sypiemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i przystrajamy koperkiem.
Smacznego!
Super pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuń