środa, 1 maja 2013

Sałatka z wędzonym łososiem, grejpfrutem i awokado

Sałatka zawiera dużo zdrowego białka, świetnie nadaje się dla osób na diecie. Z reguły dietetyczne dania wydają się czasochłonne, jednak nie w tym przypadku. Na przygotowanie nie stracimy wiele czasu.
Poprzez połączenie smaku łososia i grejpfruta sałatka przełamuje smaki. Gorąco polecam.

Składniki:

  • 40 g wędzonego łososia
  • 1 awokado
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 2 szkl. rukoli
  • 20g twardego sera koziego
  • koperek
  • kolorowy pieprz
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy 

Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy na talerzu. Wędzonego łososia przekrawamy na małe  kawałki. Kładziemy na sałacie. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydłubujemy łyżką miąższ. Kroimy awokado na małe kawałki, obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kozi kroimy w kostkę. Grejpfruta obieramy i usuwamy błonki. Awokado, ser i grejpfruta układamy na sałacie z łososiem.
Oliwę łączymy z musztardą, polewamy sosem sałatkę. Sypiemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i przystrajamy koperkiem.
Smacznego!



1 komentarz: