wtorek, 7 maja 2013

Makaron z warzywami i parmezanem

Kolorowe szybkie i pożywne danie. Polecam gdy naprawdę nam się spieszy i nie mamy czasu na pichcenie. Świetnie sprawdza się  jako danie do pracy do odgrzania.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 400g makaronu spaghetti lub linguini
  • 50g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Warzywa myjemy i osuszamy. Papryki oczyszczamy i kroimy w paseczki. Brokuła dzielimy na różyczki.
Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy brokuła i blanszujemy 4 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Cukinię obieramy i kroimy na małe kawałki. Czosnek siekamy na drobne kawałeczki.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wsypujemy paprykę i cukinię, smażymy kilka minut.Dodajemy czosnek, wlewamy kilka łyżek wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 10 minut.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Mieszamy uduszone warzywa z makaronem, dodajemy brokuła. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Wykładamy danie na talerze i posypujemy startym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz