Składniki na 4 porcje:
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 400g makaronu spaghetti lub linguini
- 50g parmezanu
- sól
- pieprz
Warzywa myjemy i osuszamy. Papryki oczyszczamy i kroimy w paseczki. Brokuła dzielimy na różyczki.
Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy brokuła i blanszujemy 4 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Cukinię obieramy i kroimy na małe kawałki. Czosnek siekamy na drobne kawałeczki.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wsypujemy paprykę i cukinię, smażymy kilka minut.Dodajemy czosnek, wlewamy kilka łyżek wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 10 minut.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Mieszamy uduszone warzywa z makaronem, dodajemy brokuła. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Wykładamy danie na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz