niedziela, 12 maja 2013

Zapiekanka z cukinią

Na pewno każdy był kiedyś w sieciowej spaghetterii i zamiast makaronu z sosem bolońskim choć raz spróbował spaghetti z groszkiem tzw. con piselli. Dziś na obiad nie będzie jednak spaghetti, ale zapiekanka.
Farsz smakuje identycznie jak con piselli, mimo, że zawiera dodatkowo paprykę. Nie potrzebujemy dodatkowo makaronu, danie jest sycące. Pyszności!

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 5 łyżek startego żółtego sera ( edam lub gouda)
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • pieprz kolorowy
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka masła lub margaryny
 Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Rozgrzewamy dużą patelnię. Wkładamy mięso mielone i podsmażamy, aż mięso zmieni swój kolor. Mięso ma w sobie tłuszcz, dlatego nie potrzebujemy dodatkowo oliwy. Cebulę i paprykę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przecier i kilka łyżek wody.
Dusimy 5 minut. Groszek odcedzamy i dodajemy do farszu mięsnego. Dusimy jeszcze 5 -7 minut. Dodajemy tymianek i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Połowę plasterków cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym. Plasterki powinny na siebie lekko nachodzić, jak dachówki. Posypujemy szczyptą soli i skrapiamy łyżką oliwy.
Na cukinię wykładamy masę mięsną. Układamy resztę cukinii w ten sam sposób jak dolną warstwę. Skrapiamy oliwą i posypujemy szczyptą soli. Zapiekankę posypujemy startym parmezanem i goudą. Posypujemy kolorowym pieprzem.
Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut. Zapiekanka jest gotowa gdy ser się rozpuści i cukinia będzie miękka.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz