Farsz smakuje identycznie jak con piselli, mimo, że zawiera dodatkowo paprykę. Nie potrzebujemy dodatkowo makaronu, danie jest sycące. Pyszności!
Składniki:
- 4 cukinie
- 450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka groszku konserwowego
- 5 łyżek startego żółtego sera ( edam lub gouda)
- 2 łyżki startego parmezanu
- pieprz kolorowy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła lub margaryny
Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Rozgrzewamy dużą patelnię. Wkładamy mięso mielone i podsmażamy, aż mięso zmieni swój kolor. Mięso ma w sobie tłuszcz, dlatego nie potrzebujemy dodatkowo oliwy. Cebulę i paprykę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przecier i kilka łyżek wody.
Dusimy 5 minut. Groszek odcedzamy i dodajemy do farszu mięsnego. Dusimy jeszcze 5 -7 minut. Dodajemy tymianek i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Połowę plasterków cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym. Plasterki powinny na siebie lekko nachodzić, jak dachówki. Posypujemy szczyptą soli i skrapiamy łyżką oliwy.
Na cukinię wykładamy masę mięsną. Układamy resztę cukinii w ten sam sposób jak dolną warstwę. Skrapiamy oliwą i posypujemy szczyptą soli. Zapiekankę posypujemy startym parmezanem i goudą. Posypujemy kolorowym pieprzem.
Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut. Zapiekanka jest gotowa gdy ser się rozpuści i cukinia będzie miękka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz