Składniki na 2 porcje:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 szkl. sałaty roszponki
- 1 szkl. sałaty lodowej
- 1 pomidor
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozarelli
- 1 szkl. kiełków brokuła
- pieprz cytrynowy
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
- oliwa z oliwek
- sól morska
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron lub oleju rzepakowego do smażenia
Polędwiczki myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Każdą posypujemy solą morską ( około 2 szczypt na stronę) oraz doprawiamy pieprzem kolorowym. Rozgrzewamy oliwę lub olej i smażymy polędwiczki na silnym ogniu, gdy się przyrumienią, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy gaz. Smażymy około 12 -15 minut.
Opłukujemy sałaty i dobrze je osuszamy.
Na dużych talerzach rozkładamy oba rodzaje sałat. Pomidora kroimy na ósemki i następnie jeszcze na pół, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Układamy na sałacie. Mozarellę rwiemy na kawałki, dodajemy do sałaty. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem cytrynowym. Dekorujemy kiełkami.
Polędwiczki kroimy w plastry i układamy na sałacie, pośrodku talerza. Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz