W Grecji znaleźć można oliwę czystą i ziołową. Kolor oliwy powinien być zielony, to oznacza, ze oliwa jest świeża. Oliwa powinna być przechowywana w ciemnych butelkach bez dostępu do światła, podobno wtedy jest najlepsza. Ja osobiście wolę, aby oliwa pod wpływem światła zmieniła kolor na żółty. Wtedy jest łagodna i traci lekki posmak goryczy. Uwielbiam maczać świeżo pieczony chleb w takiej oliwie.
Proste i pyszne.
Poniżej podaje wam przepis na oliwę ziołową. Taka oliwa pasuje do sałatek, ale nie tylko.
Składniki:
- 500 ml oliwy ( w zależności od butelki)
- 1 gałązka rozmarynu
- 10 ziaren czerwonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- ew. kilka nitek chilli
Do dobrze umytej i osuszonej butelki wkładamy rozmaryn, następnie pieprz, czosnek i chilli. Zalewamy oliwą i dobrze zamykamy butelkę. Odstawiamy na 2-3 tygodnie, po tym czasie oliwa jest gotowa.
Jeśli mamy ochotę na pikantną oliwę, dodajemy więcej chilli, może być również chilli w płatkach. Jeśli lubimy intensywniejszy smak rozmarynu, do butelki wkładamy 2 gałązki zioła.
Magia w buteleczce zaklęta. :) Fajny pomysł z dodatkiem ziarenek czerwonego pieprzu.
OdpowiedzUsuń