poniedziałek, 3 czerwca 2013

Sałatka z kurczakiem i szparagami

Sałatka błyskawiczna, ale oczarowuje swoim smakiem. Warto podać ją jako przystawkę lub jako samodzielne danie na imprezie. Jest lekka, lekko słodka z niezwykłym sosem. A w nim tkwi cała tajemnica tego dania.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka ananasa w lekkim syropie
  • 20 dag ładnych świeżych pieczarek
  • 1 mały pęczek świeżych szparagów lub 1 słoik szparagów konserwowych
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki martini bianco lub innego wermutu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 szczypty curry
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego.
Szparagi obieramy, usuwamy zdrewniałe końce, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki lub półplasterki w zależności od ich wielkości. Groszek osączamy z zalewamy i przepłukujemy wodą. Ananasa osączamy z syropu. Sok możemy rozcieńczyć wodą i wypić :)
Ostudzone szparagi i kurczaka kroimy na kawałki około 1,5 cm.
Pieczarki, ananasa i groszek mieszamy z kurczakiem i szparagami.

Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, curry, łyżeczkę cukru. Dokładnie łączymy i dolewamy martini. Ponownie mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po około godzinie, gdy smaki się już przegryzą.
Smacznego!=



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz