Składniki na 4 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka ananasa w lekkim syropie
- 20 dag ładnych świeżych pieczarek
- 1 mały pęczek świeżych szparagów lub 1 słoik szparagów konserwowych
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki martini bianco lub innego wermutu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 szczypty curry
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego.
Szparagi obieramy, usuwamy zdrewniałe końce, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki lub półplasterki w zależności od ich wielkości. Groszek osączamy z zalewamy i przepłukujemy wodą. Ananasa osączamy z syropu. Sok możemy rozcieńczyć wodą i wypić :)
Ostudzone szparagi i kurczaka kroimy na kawałki około 1,5 cm.
Pieczarki, ananasa i groszek mieszamy z kurczakiem i szparagami.
Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, curry, łyżeczkę cukru. Dokładnie łączymy i dolewamy martini. Ponownie mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po około godzinie, gdy smaki się już przegryzą.
Smacznego!=
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz