środa, 5 czerwca 2013

Oliwa ziołowa

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam oliwę z oliwek. Smakuje mi najbardziej grecka, więc jak tylko jestem w Grecji, zawsze przywożę kilka litrów. Niestety w Polsce najczęściej dostępna jest włoska albo hiszpańska  oliwa z oliwek, ale w lepszych delikatesach powinniście znaleźć tez grecką.
W Grecji znaleźć można oliwę czystą i ziołową. Kolor oliwy powinien być zielony, to oznacza, ze oliwa jest świeża. Oliwa powinna być przechowywana w ciemnych butelkach bez dostępu do światła, podobno wtedy jest najlepsza. Ja osobiście wolę, aby oliwa pod wpływem światła zmieniła kolor na żółty. Wtedy jest łagodna i traci lekki posmak goryczy. Uwielbiam maczać świeżo pieczony chleb w takiej oliwie.
Proste i pyszne.
Poniżej podaje wam przepis na oliwę ziołową. Taka oliwa pasuje do sałatek, ale nie tylko.

Składniki:

  • 500 ml oliwy ( w zależności od butelki)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 10 ziaren czerwonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • ew. kilka nitek chilli


Do dobrze umytej i osuszonej butelki wkładamy rozmaryn, następnie pieprz, czosnek i chilli. Zalewamy oliwą i dobrze zamykamy butelkę. Odstawiamy na 2-3 tygodnie, po tym czasie oliwa jest gotowa.
Jeśli mamy ochotę na pikantną oliwę, dodajemy więcej chilli, może być również chilli w płatkach. Jeśli lubimy intensywniejszy smak rozmarynu, do butelki wkładamy 2 gałązki zioła.



1 komentarz:

  1. Magia w buteleczce zaklęta. :) Fajny pomysł z dodatkiem ziarenek czerwonego pieprzu.

    OdpowiedzUsuń

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.