Bruschetta to chyba najbardziej znana przystawka kuchni włoskiej.
To pyszna grzanka z sałatką pomidorową z aromatycznym czosnkiem. 2 bruschetty spokojnie starczą nam na kolację.Można przygotować także małe grzaneczki, takie na jednego kęsa.
Bardzo lubię to danie, bo można je błyskawicznie przyrządzić, a przy tym jakie jest pyszne. Aż ślinka cieknie na samą myśl. Spróbujcie sami!
Składniki na 2 porcje:
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
- 1 duży pomidor
- 0,5 szkl.liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 0,5 malej cebuli
- sól
- pieprz
Pomidora kroimy w kostkę. Cebulę i bazylię drobno siekamy.Mieszamy z pomidorami.
1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do pomidorów. Łączymy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Chleb opiekamy. Ząbek czosnku przekrawamy na pół i nacieramy nim grzanki. Nakładamy sałatkę pomidorową.
Podajemy natychmiast.
Uwaga, danie mocno czosnkowe!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz