niedziela, 18 sierpnia 2013

Rolada z kremem z czarnej porzeczki


Ciasto idealne na lekki podwieczorek. Słodycz biszkoptu przełamuje kwaskowy smak kremu. Roladę  najlepiej przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Ciasto połączy się idealnie z kremem i lekko namoknie. Rolada smakuje jak z cukierni :)

Składniki:
  • 250 g czarnych porzeczek
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 75g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. Dosypujemy połowę cukru.
Żółtka ucieramy z resztą cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cukier nie powinien być wyczuwalny. Oba rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy do masy żółtkowej. Miksujemy wraz z połową piany z białek. Wyłączamy mikser, dodajemy  resztę piany i mieszamy ręcznie.

Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy 10 minut.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, układamy do góry nogami na ściereczce. Zdejmujemy papier. Zwijamy roladę wraz ze ściereczką, aby ciasto " przyzwyczaiło" się do kształtu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy śmietan fix. Porzeczki płuczemy, odrywamy szypułki.
Owoce miksujemy w blenderze z pozostałym cukrem pudrem, następnie przecieramy przez sito. Masę porzeczkową mieszamy z bitą śmietaną.

Roladę delikatnie rozkładamy. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie, wyrównujemy powierzchnię i zwijamy.
Posypujemy cukrem pudrem.
Roladę przechowujemy w lodówce, najlepsza jest na drugi dzień.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz