Składniki:
- 250 g czarnych porzeczek
- 250 ml śmietany 30%
- 1 śmietan fix
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 75g mąki pszennej
- 75g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. Dosypujemy połowę cukru.
Żółtka ucieramy z resztą cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cukier nie powinien być wyczuwalny. Oba rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy do masy żółtkowej. Miksujemy wraz z połową piany z białek. Wyłączamy mikser, dodajemy resztę piany i mieszamy ręcznie.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy 10 minut.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, układamy do góry nogami na ściereczce. Zdejmujemy papier. Zwijamy roladę wraz ze ściereczką, aby ciasto " przyzwyczaiło" się do kształtu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy śmietan fix. Porzeczki płuczemy, odrywamy szypułki.
Owoce miksujemy w blenderze z pozostałym cukrem pudrem, następnie przecieramy przez sito. Masę porzeczkową mieszamy z bitą śmietaną.
Roladę delikatnie rozkładamy. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie, wyrównujemy powierzchnię i zwijamy.
Posypujemy cukrem pudrem.
Roladę przechowujemy w lodówce, najlepsza jest na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz