W życiu chyba każdej kobiety nadchodzi taki dzień, gdy..przechodzi na dietę. Niektórym zdarza się to nawet kilka razy w roku:) Nie każda z nas ma jednak wiele pomysłów na śniadanie. Takie, aby było, zdrowe i lekkie, ale jednocześnie syciło na długo. Niezawodna okazuje się tu owsianka. Powoduje ona nieduży wyrzut insuliny, a co za tym idzie poziom cukru nie spada nam drastycznie i dzięki temu dłużej czujemy się nasyceni.Jeśli zjemy jednak przykładowo drożdżówkę, produkujemy dużo insuliny, która obniża nam mocno poziom cukru i szybko czujemy się głodni.
Dieta odchudzająca polega jednak na tym, aby jeść kilka małych i zdrowych i posiłków. Dla mnie osobiście największym problemem zawsze były śniadania, bo choć pomysłów miałam wiele, brakowało czasu na ich przyrządzenie. Bo przecież ile można jeść razowy chleb, twarożki czy jajka? Owsianka jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ możemy przyrządzić ją na wiele sposobów.
Najzdrowsze są płatki górskie,ale błyskawiczne też są dobre.
Składniki na 1 porcję:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich lub 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 2 łyżki posiekanych suszonych moreli lub 2 łyżki skórki pomarańczowej ( opcjonalnie)
- 2 duże śliwki suszone
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 szkl. mleka 1,5%
- 3-4 łyżki świeżych malin
Jeśli używamy płatków górskich namoczmy je poprzedniego wieczoru. Wystarczy zalać je gorąca wodą, mniej więcej 1cm nad poziomem płatków.
Płatki błyskawiczne lub namoczone górskie mieszamy z otrębami i morelami lub skórką pomarańczową.
Śliwki kroimy w paseczki i dodajemy do płatków. Zalewamy mlekiem, ciepłym lub zimnym w zależności od upodobań.Posypujemy malinami i płatkami migdałowymi. I voila! Śniadanie mistrzów gotowe!
Smacznego!
Uwaga, suszone owoce opłukujemy, bo zawierają niezdrowe konserwanty!
Jeśli ktoś nie toleruje mleka, może je pominąć, płatki z owocami i tak będą pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz