Uwielbiam borówki. Mogłabym je jeść garściami, szklankami, a nawet wiadrami! W sezonie bardzo często goszczą na moim stole. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania urodzinowej tarty.
Tarta na kruchym cieście, budyń i duuużo owoców.
Składniki:
- 250g borówek amerykańskich
- 250g malin
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 opakowanie cukru migdałowego
- 3 szkl. mleka 1,5%
- 25 dag mąki
- 12 dag masła lub margaryny
- 6 dag cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Mąkę zagniatamy z masłem, cukrem, jajkiem, solą oraz 2 łyżkami zimnej wody. Szybko wyrabiamy i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut ( lub do lodówki na 30 minut). Następnie rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym mąką i przenosimy do formy do tarty, uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Zagotowujemy ok. 2,5 szklanki mleka, często mieszając, aby mleko się nie przypaliło. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszki budyniowe, dodajemy cukier migdałowy. Wlewamy mieszankę do gorącego mleka i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia.
Owoce myjemy i przebieramy.
Na upieczoną i przestudzoną tartę wykładamy chłodny budyń i układamy owoce.
Jeśli ktoś lubi, można posmarować owoce bezbarwną glazurą tortową.
A można użyć normalnego cukru? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtak, jak najbardziej!
OdpowiedzUsuń