Ochotę na to carpaccio miałam już od dawna. Jest pyszne, bardzo zdrowe i jedyny wysiłek, jaki musimy włożyć w przygotowanie tego dania to oczekiwanie, aż buraki się upieką. Buraki smakują wspaniale, ponieważ zachowują w sobie cały swój aromat. Gdy gotujemy buraki w wodzie to niestety oddają część smaku. Tutaj są pieczone w folii i cały smak zostaje w środku. Carpaccio to świetny pomysł na przystawkę, a z racji koloru wpisuje się w konwencję Halloween.
Składniki:
- 3 buraki
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 0,5 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki pestek z dyni
- 50 g sera feta
- pieprz
- folia aluminiowa
Buraki szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy, ale nie obieramy. Każdego buraka osobno zawijamy szczelnie w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 40-60 min, w zależności od wielkości buraków. Sprawdzamy co jakiś czas czy są już miękkie. Upieczone buraki odwijamy z folii i odstawiamy do przestygnięcia. Obieramy i kroimy w cieniutki plasterki.
Na półmisku układamy plasterki buraka, tak, aby na siebie zachodziły.
Ocet mieszamy z miodem i oliwą i zalewamy tą mieszanką buraki. Posypujemy grubo mielonym pieprzem.
Ser feta drobno kruszymy i posypujemy carpaccio.
Na koniec na suchej patelni prażymy pestki. Układamy na buraczanych plasterkach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz