poniedziałek, 28 października 2013

Carpaccio z buraków





Ochotę na to carpaccio miałam już od dawna. Jest pyszne, bardzo zdrowe i jedyny wysiłek, jaki musimy włożyć w przygotowanie tego dania to oczekiwanie, aż buraki się upieką. Buraki smakują wspaniale, ponieważ zachowują w sobie cały swój aromat. Gdy gotujemy buraki w wodzie to niestety oddają część smaku. Tutaj są pieczone w folii i cały smak zostaje w środku. Carpaccio to świetny pomysł na przystawkę, a z racji koloru wpisuje się w konwencję Halloween.

Składniki:

  • 3 buraki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 0,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 50 g sera feta
  • pieprz
  • folia aluminiowa


Buraki szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy, ale nie obieramy. Każdego buraka osobno zawijamy szczelnie w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 40-60 min, w zależności od wielkości buraków. Sprawdzamy co jakiś czas czy są już miękkie. Upieczone buraki odwijamy z folii i odstawiamy do przestygnięcia. Obieramy i kroimy w cieniutki plasterki.
Na półmisku układamy plasterki buraka, tak, aby na siebie zachodziły.
Ocet mieszamy z miodem i oliwą i zalewamy tą mieszanką buraki. Posypujemy grubo mielonym pieprzem.
Ser feta drobno kruszymy i posypujemy carpaccio.
Na koniec na suchej patelni prażymy pestki. Układamy na buraczanych plasterkach.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz