Przepis na to chilli znalazłam w czasopiśmie Shape. Przepis lekko zmodyfikowałam, dodałam inne papryczki i chilli suszone w innej formie. Efekt był taki, że podczas jedzenia cała się spociłam, gdyż chilli wychodzi dość pikantne:) Ja należę do osób wrażliwych na ostre smaki, więc sadzę, że dla większości z was danie będzie tylko lekko ostre. Dla złagodzenia smaku podajemy danie z jogurtem.
Składniki na 5 porcji:
- 500 g mielonego mięsa z łopatki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka nitek chilli
- 1 łyżka chilli w płatkach
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- 250 ml piwa
- 1,5 puszki krojonych pomidorów
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka miodu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 jogurt naturalny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mała czerwona papryka
- dymka ze szczypiorem
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy mięso. Smażymy 5 minut, aż zbrązowieje, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni, płyn ze smażenia wylewamy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, następnie chilli w płatkach i nitkach, kmin rzymski oraz oregano. Smażymy przez minutę, szybko mieszając. Całość zalewamy piwem i dusimy 5 minut. Następnie dodajemy odłożone mięso, pomidory, posiekane chilli oraz miód. Dolewamy 0,5 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy opłukaną i osączoną fasolkę oraz sok z cytryny i dusimy kolejne 5 minut.
Gotowe chilli wylewamy na głębokie talerze, na środku kładziemy kleks jogurtu oraz pokrojoną w paseczki paprykę.Posypujemy posiekanym szczypiorem.
Chilli podajemy z bagietką.
Pyszne! Dla wszystkich amatorow ostrzejszych smakow. Wyszlo idealnie:)
OdpowiedzUsuń