środa, 16 października 2013

Ostre chilli na piwie




Przepis na to chilli znalazłam w czasopiśmie Shape. Przepis lekko zmodyfikowałam, dodałam inne papryczki i chilli suszone w innej formie. Efekt był taki, że podczas jedzenia cała się spociłam, gdyż chilli wychodzi dość pikantne:) Ja należę do osób wrażliwych na ostre smaki, więc sadzę, że dla większości z was danie będzie tylko lekko ostre. Dla złagodzenia smaku podajemy danie z jogurtem.


Składniki na 5 porcji:
  • 500 g mielonego mięsa z łopatki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka nitek chilli
  • 1 łyżka chilli w płatkach
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 250 ml piwa
  • 1,5 puszki krojonych pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała czerwona papryka
  • dymka ze szczypiorem
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki oliwy

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy mięso. Smażymy 5 minut, aż zbrązowieje, następnie doprawiamy solą i pieprzem.  Zdejmujemy z patelni, płyn ze smażenia wylewamy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, następnie chilli w płatkach i nitkach, kmin rzymski oraz oregano. Smażymy przez minutę, szybko mieszając. Całość zalewamy piwem i dusimy 5 minut. Następnie dodajemy odłożone mięso, pomidory, posiekane chilli oraz miód. Dolewamy 0,5 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy opłukaną i osączoną fasolkę oraz sok z cytryny i dusimy kolejne 5 minut.

Gotowe chilli wylewamy na głębokie talerze, na środku kładziemy kleks jogurtu oraz pokrojoną w paseczki paprykę.Posypujemy posiekanym szczypiorem.
Chilli podajemy z bagietką.

1 komentarz:

  1. Pyszne! Dla wszystkich amatorow ostrzejszych smakow. Wyszlo idealnie:)

    OdpowiedzUsuń