Zupa, która cieszy oko. Intensywnie pomarańczowa, lekka i pyszna. Jak większość dan w mojej kuchni, jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Trwa sezon na dynie, wykorzystajcie ten czas!
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3cm imbiru
- 0,5 l soku pomarańczowego
- 300 ml bulionu
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1 pomarańcza
Cebulę, marchewkę oraz dynię myjemy i obieramy. Dynię kroimy w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki.
Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy warzywa około 5 minut. Mieszamy często, aby warzywa się nie przypaliły. Zalewamy bulionem i sokiem, dodajemy cukier i starty imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Miksujemy na krem.
Pomarańczę myjemy, obieramy i filetujemy.
Zupę rozlewamy do miseczek i dekorujemy kawałkami pomarańczy.
Do dania świetnie pasuje groszek ptysiowy.
Ależ ma intensywny kolor! Ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń