środa, 27 listopada 2013

Dorsz z karmelizowaną marchewką na puree z zielonego groszku



Przepis na to pyszne i lekkie danie znalazłam w ostatnio wydanej książce "Księga szefów kuchni". Można podać je na uroczystą kolację, kiedy podajemy dodatkowo przystawki i deser. Smaki przenikają się nawzajem. Wanilia w puree z groszku, słodka marchewka i ziołowa ryba. Trio doskonałe.


Składniki na 4 porcje:


  • 4 duże filety z dorsza lub mintaja
  • 1,5 l mleka
  • 3 marchewki
  • 400g zielonego groszku
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, szałwia, mięta
  • 100g masła
  • 20g miodu
  • 1 laska wanilii
  • sól
  • pieprz


Rybę myjemy, doprawiamy solę i pieprzem. Wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem do takiej wysokości, aby ryba była w całości przykryta. Dodajemy zioła. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i po 8-10 minutach wyjmujemy rybę.
Marchewkę obieramy i przy pomocy obieraczki tniemy ją na długie wstążki, przesmażamy na połowie masła z dodatkiem miodu.
Resztę mleka zagotowujemy z laską wanilii, wrzucamy groszek, solimy i gotujemy 10 minut. Wyjmujemy wanilię, wydłubujemy ziarenka i dodajemy je do groszku. Miksujemy z masłem na puree.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz