Przepis na to pyszne i lekkie danie znalazłam w ostatnio wydanej książce "Księga szefów kuchni". Można podać je na uroczystą kolację, kiedy podajemy dodatkowo przystawki i deser. Smaki przenikają się nawzajem. Wanilia w puree z groszku, słodka marchewka i ziołowa ryba. Trio doskonałe.
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże filety z dorsza lub mintaja
- 1,5 l mleka
- 3 marchewki
- 400g zielonego groszku
- świeże zioła: bazylia, tymianek, szałwia, mięta
- 100g masła
- 20g miodu
- 1 laska wanilii
- sól
- pieprz
Rybę myjemy, doprawiamy solę i pieprzem. Wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem do takiej wysokości, aby ryba była w całości przykryta. Dodajemy zioła. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i po 8-10 minutach wyjmujemy rybę.
Marchewkę obieramy i przy pomocy obieraczki tniemy ją na długie wstążki, przesmażamy na połowie masła z dodatkiem miodu.
Resztę mleka zagotowujemy z laską wanilii, wrzucamy groszek, solimy i gotujemy 10 minut. Wyjmujemy wanilię, wydłubujemy ziarenka i dodajemy je do groszku. Miksujemy z masłem na puree.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz