niedziela, 24 listopada 2013

Karkówka w sosie śliwkowo-czekoladowym



Lubię przyrządzać dania niestandardowe. Czasem dziwne połączenia dają zaskakujący efekt.
Ten przepis jest właśnie tego typu. W sosie wyczuwamy wino, czekoladę, chilli i śliwki.
Aromaty są intensywne, dlatego trzeba dobrze przemyśleć dodatki, aby zbalansować danie.

Składniki:

  • 1kg karkówki
  • 1 łyżka majeranku
  • 150ml czerwonego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 szkl. śliwek węgierek
  • 1 pasek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • mielone chilli
  • mielony cynamon
  • sól
  • pieprz
  • gwiazdka anyżu

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.
Plastry układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut. W tym czasie tłuszcz powinien się wytopić, a mięso zbrązowieć.
Wino i ocet wlewamy do garnka, dodajemy przepołowione śliwki.Gotujemy 10 minut, aż wino odparuje.
Następnie dodajemy, masło, miód i czekoladę. Gdy składniki się połączą doprawiamy chilli.
Do słodkiego sosu dodajemy trochę sosu z pieczeni, tak, aby sos był nadal gęsty. Doprawiamy cynamonem i wkładamy do sosu gwiazdkę anyżu. Gotujemy jeszcze chwilę.
Mięso polewamy sosem, podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz