czwartek, 28 listopada 2013

Risotto z dynią




Prawdziwe risotto to ryż duszony w bulionie i winie, gdzie płyny dolewa się stopniowo, gdy ryż wchłonie jedną porcję. Chciałabym wam zaproponować dziś aromatyczne risotto z dynią.

Składniki na 4 porcje:


  • 0,5 kg dyni
  • 1 cebula
  • 10 listków świeżej szałwii
  • 1 szkl. białego wina
  • 2 szkl. ryżu do risotto np.arborio
  • 3 łyżki masła
  • 2 szkl. bulionu
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • sól
  • pieprz


Dynię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, następnie dodajemy dynię i posiekaną szałwię.Smażymy 5 minut. Na patelnię wlewamy wino oraz wsypujemy ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Stopniowo dolewamy bulion. Ważne, aby kolejną porcję bulionu wlać wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Całość często mieszamy. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy parmezan i delikatnie mieszamy.

Podajemy z białym winem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz