Prawdziwe risotto to ryż duszony w bulionie i winie, gdzie płyny dolewa się stopniowo, gdy ryż wchłonie jedną porcję. Chciałabym wam zaproponować dziś aromatyczne risotto z dynią.
Składniki na 4 porcje:
- 0,5 kg dyni
- 1 cebula
- 10 listków świeżej szałwii
- 1 szkl. białego wina
- 2 szkl. ryżu do risotto np.arborio
- 3 łyżki masła
- 2 szkl. bulionu
- 6 łyżek startego parmezanu
- sól
- pieprz
Dynię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, następnie dodajemy dynię i posiekaną szałwię.Smażymy 5 minut. Na patelnię wlewamy wino oraz wsypujemy ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Stopniowo dolewamy bulion. Ważne, aby kolejną porcję bulionu wlać wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Całość często mieszamy. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy parmezan i delikatnie mieszamy.
Podajemy z białym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz