Lubię przyrządzać dania niestandardowe. Czasem dziwne połączenia dają zaskakujący efekt.
Ten przepis jest właśnie tego typu. W sosie wyczuwamy wino, czekoladę, chilli i śliwki.
Aromaty są intensywne, dlatego trzeba dobrze przemyśleć dodatki, aby zbalansować danie.
Składniki:
- 1kg karkówki
- 1 łyżka majeranku
- 150ml czerwonego wina
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 szkl. śliwek węgierek
- 1 pasek gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła
- mielone chilli
- mielony cynamon
- sól
- pieprz
- gwiazdka anyżu
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.
Plastry układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut. W tym czasie tłuszcz powinien się wytopić, a mięso zbrązowieć.
Wino i ocet wlewamy do garnka, dodajemy przepołowione śliwki.Gotujemy 10 minut, aż wino odparuje.
Następnie dodajemy, masło, miód i czekoladę. Gdy składniki się połączą doprawiamy chilli.
Do słodkiego sosu dodajemy trochę sosu z pieczeni, tak, aby sos był nadal gęsty. Doprawiamy cynamonem i wkładamy do sosu gwiazdkę anyżu. Gotujemy jeszcze chwilę.
Mięso polewamy sosem, podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz