Idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Leciutkie jak puch, rozpływające się w ustach. Pyszne i sycące racuszki.W mojej wersji z jabłkami, ale można przygotować je z gruszkami czy śliwkami. Świetne także saute, z dodatkiem konfitury.
Składniki na 12 sztuk:
- 6 jabłek
- 0,5 kg mąki
- 1 szkl. kefiru
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
Przesiewamy mąkę do miski, wbijamy jajka, wlewamy kefir i jogurt. Dodajemy cukier, sól i proszek.
Dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki. Odstawiamy na chwilę.
Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce. Mieszamy z ciastem.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy na złoto z obu stron.
Posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz