piątek, 27 grudnia 2013

Szybka sałatka z kurczakiem i winogronami w towarzystwie serowych grzanek




Przepyszna lekka sałatka, w sam raz na lekki lunch czy kolację. Taka sałatka świetnie sprawdzi się też na imprezie. Mamy tu przeplatankę słonych i słodkich smaków, a do tego pikantna nuta pora i imbiru.
Koniecznie wypróbujcie.
Inspirację zaczerpnęłam z październikowego numeru "Moje Gotowanie".

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 kiść ciemnych winogron
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • 1 biała część pora
  • 1 szkl. kostek ananasa
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka oliwy
  • 1 bagietka
  • 100g gorgonzoli

Mięso myjemy i osuszamy, lekko rozbijamy. Nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i grillujemy po 5 minut z każdej strony na patelni grillowej. Przestudzonego kurczaka kroimy w małe kawałki.
Cebulę i pora kroimy w piórka, winogrona płuczemy i przepoławiamy. Usuwamy pestki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.
Przygotowane składniki mieszamy w salaterce wraz z ananasem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Imbir łączymy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
Bagietkę kroimy w ukośne kromki, kładziemy na każdej plaster gorgonzoli. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni.

Sałatkę podajemy z grzankami, z sosem imbirowym w osobnym naczyniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz