Zupa powstała- tak jak niektóre moje potrawy- całkiem przypadkowo. Nie miałam tu żadnego konkretnego planu, chciałam zrobić najpierw minestrone, ale co to za minestrone bez kapusty włoskiej. Wrzuciłam wiec kilka innych składników, z nadzieją, że zupa zyska jakiś smak . Doprawiłam chilli i voila! Pyszna lekka zupa!
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 puszka białej fasoli
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 papryczka chilli lub 1 łyżeczka chilli w płatkach
- 1 cukinia
- 0,5 szkl, pora w piórkach
- 1,5 l bulionu
- 3 liście laurowe
- pieprz
- 2 łyżki masła
Obieramy warzywa. Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Smażymy przez chwilę i zalewamy bulionem. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.Gotujemy 10 minut. Dodajemy liście laurowe. Cukinię kroimy w plasterki lub półplasterki w zależności od rozmiaru warzywa. Dodajemy wraz z porem do zupy. Fasolkę przepłukujemy zimną wodą i osączamy na sicie. Wrzucamy fasolkę do zupy, przyprawiamy pieprzem i dolewamy ewentualnie trochę wody, jeśli zupa wydaje nam się zbyt gęsta. Chilli drobno siekamy i wsypujemy do zupy. Doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń