Pieczeń na słodko, nadziewana bakaliami, typowo świąteczna. Indyka podajemy na zimno, pokrojonego w plastry z dodatkiem żurawiny lub borówek.
Składniki:
- 0,7 kg fileta z indyka
- 10 goździków
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl. bakalii ( figi,daktyle, śliwki i morele)
- 1 szkl. soku pomarańczowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Mięso myjemy i osuszamy. Goździki ucieramy na proszek w moździerzu. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Indyka nacieramy majerankiem, czosnkiem i goździkami oraz solą i pieprzem.
Wkładamy do miski, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Bakalie siekamy. Sok podgrzewamy i dodajemy do niego miód. Do soku wkładamy bakalie, dodajemy gałkę i pieprz. Odstawiamy na 5 minut.
Brytfannę smarujemy tłuszczem.Bakalie osączamy zachowując sok.
Indyka nacinamy tworząc kieszeń i faszerujemy bakaliami. Owijamy bawełnianą nicią, aby farsz nie wypłynął.
Mięso układamy w brytfannie, polewamy pozostałym sokiem. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W międzyczasie polewamy wytwarzającym się sosem.
Po upieczeniu odstawiamy, kroimy w plastry dopiero gdy mięso będzie zimne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz