poniedziałek, 23 grudnia 2013

Trufle rumowo-kokosowe



Pyszne aromatyczne kuleczki z nutą alkoholu. Są pyszne i aromatyczne, na jednej nie da się poprzestać.
Trufle wcinam w każdej postaci, więc czas na Święta zrobić jakieś swoje własne. Pracy nie ma dużo, a efekt jaki spektakularny!

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek rumu
  • 1 łyżka masła
  • 55g wiórków kokosowych
  • 100g herbatników
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao +2 łyżki cukru pudru

Czekoladę łamiemy na kawałki,wkładamy do miski, dodajemy masło. Miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i rozpuszczamy czekoladę. Zdejmujemy z ognia, wlewamy 2 łyżki rumu i dokładnie całość mieszamy. Masa trochę zgęstnieje.Dosypujemy pokruszone herbatniki i wiórki kokosowe oraz cukier puder. Dolewamy pozostały rum. Ugniatamy masę jak ciasto.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na talerzu lub malej blaszce i schładzamy w lodówce.
Osobno przesiewamy kakao i cukier puder i obtaczamy w nich trufle.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz