Pyszne aromatyczne kuleczki z nutą alkoholu. Są pyszne i aromatyczne, na jednej nie da się poprzestać.
Trufle wcinam w każdej postaci, więc czas na Święta zrobić jakieś swoje własne. Pracy nie ma dużo, a efekt jaki spektakularny!
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 6 łyżek rumu
- 1 łyżka masła
- 55g wiórków kokosowych
- 100g herbatników
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao +2 łyżki cukru pudru
Czekoladę łamiemy na kawałki,wkładamy do miski, dodajemy masło. Miskę umieszczamy w kąpieli wodnej i rozpuszczamy czekoladę. Zdejmujemy z ognia, wlewamy 2 łyżki rumu i dokładnie całość mieszamy. Masa trochę zgęstnieje.Dosypujemy pokruszone herbatniki i wiórki kokosowe oraz cukier puder. Dolewamy pozostały rum. Ugniatamy masę jak ciasto.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na talerzu lub malej blaszce i schładzamy w lodówce.
Osobno przesiewamy kakao i cukier puder i obtaczamy w nich trufle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz