Pyszny kremowy gulasz. Idealny dla wszystkich dbających o pełnowartościowe posiłki, ponieważ zawiera dużo witamin i białka. Do tego dania smakuje zarówno kasza jak i świeża bagietka. Dla tych, co dbają o linię polecam gulasz bez dodatków. Jest lekki, ale można się nim nasycić.
Składniki:
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 12 brukselek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka cieciorki
- 3 łyżki gęstej śmietany homogenizowanej 12%
- kilka liści szałwii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy.
Marchewkę i seler kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Całość dusimy parę minut,aż cebula się zeszkli. Zalewamy pomidorami w puszce i odrobiną wody, jeśli sos wydaje się nam za gęsty. Szałwię drobno siekamy, połowę dodajemy do sosu.
Brukselki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru do miękkości.
Sos dusimy 10 minut, dodajemy osączoną cieciorkę, doprawiamy sola i pieprzem, dusimy jeszcze 5 minut.
Na koniec dodajemy ciepłą brukselkę, mieszamy całość i zdejmujemy z ognia. Mieszamy ze śmietaną, posypujemy pozostałą szałwią i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz