środa, 8 stycznia 2014

Gulasz wegetariański z cieciorką



Pyszny kremowy gulasz. Idealny dla wszystkich dbających o pełnowartościowe posiłki, ponieważ zawiera dużo witamin i białka. Do tego dania smakuje zarówno kasza jak i świeża bagietka. Dla tych, co dbają o linię polecam gulasz bez dodatków. Jest lekki, ale można się nim nasycić.

Składniki:
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 12 brukselek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka cieciorki
  • 3 łyżki gęstej śmietany homogenizowanej 12%
  • kilka liści szałwii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy.
Marchewkę i seler kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kostkę i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Całość dusimy parę minut,aż cebula się zeszkli. Zalewamy pomidorami w puszce i odrobiną wody, jeśli sos wydaje się nam za gęsty. Szałwię drobno siekamy, połowę dodajemy do sosu.
Brukselki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru do miękkości.
Sos dusimy 10 minut, dodajemy osączoną cieciorkę, doprawiamy sola i pieprzem, dusimy jeszcze 5 minut.
Na koniec dodajemy ciepłą brukselkę, mieszamy całość i zdejmujemy z ognia. Mieszamy ze śmietaną, posypujemy pozostałą szałwią i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz