Pulpeciki są naprawdę lekkie i zdrowe. Gotujemy je na parze, więc eliminujemy tutaj całkowicie tłuszcz.
Danie możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe, jeśli podamy je z dużą ilością pieczonych lub gotowanych na parze warzyw.Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu".
Składniki:
- 4 płaty mintaja, dorsza lub miruny
- 1 białko
- 0,5 szkl. liści kolendry
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżki suszonej lub 3 łyżki świeżej posiekanej mięty
- 0,5 łyżeczki chilli w płatkach
- sól
- pieprz
Jogurt mieszamy z miętą, odłożoną kolendrą, chilli. Doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na chwilę, aby płatki chilli namokły od jogurtu.
Rybę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Białko ubijamy z solą na sztywno.
Posiekaną rybę mieszamy z kolendrą i białkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy w dłoniach małe pulpeciki. Gotujemy je na parze przez 5 minut. Jeśli nie posiadacie parowaru, wystarczy sitko do gotowania pyz, które umieszczamy w garnku z małą ilością gotującej się wody i przykrywamy pokrywką.
Pulpeciki podajemy z sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz