Jedliście kiedyś brownie na stacji paliw Orlen? Jeśli tak, wiecie co to za smak... tak smakuje również moje brownie. Jest wilgotne, mocno czekoladowe, z lekka skorupką i nie można poprzestać na jednym kawałku.
Moja druga połówka była nim zachwycona, więc na pewno jeszcze nie raz upiekę takie brownie.
Polecam gorąco.
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 300g cukru
- 200g mąki
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 180 ml oleju
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka ubijamy mikserem, następnie dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy tak długo, aż masa będzie biała i cukier nie będzie wyczuwalny. Zajmie to około 10 minut. Następnie dodajemy olej i rozpuszczoną czekoladę.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy je wraz z solą do czekoladowej masy. Drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wygładzamy je łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy brownie 20 minut. Gdy ciasto pokryje delikatna skorupka będzie gotowe.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w małe kwadraty.
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie każde ciasto czekoladowe jest pyszne i chyba nie jadłam jeszcze takiego, które by mi nie smakowało. Zdecydowanie jednak najlepiej wypada to z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż do tej pory za każdym razem wychodzi co raz to bardziej pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta czekoladowe :). Ostatnio z okazji zbliżających się Świąt kupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce nowy zestaw sztućców do serwowania wypieków i obecnie szukam jakichś fajnych ciast, które mogłabym podać gościom zasiadającym u mnie przy świątecznym stole. Te wygląda bardzo apetycznie :). Pewnie przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Usuń