Bardzo łatwa i szybka przekąska na imprezę. W sam raz na jeden kęs, do wbicia na wykałaczkę. Minimum składników,a maksimum smaku. W moim przepisie smak pasty to bazyliowy i pomidorowy. Połączeń jest jednak wiele, można zrobić pastę jajeczną, łososiową, z tuńczyka czy tez paprykową.Polecam!
Składniki:
- 1 chleb mieszany w kształcie kwadratowym
- 400g twarogu półtłustego
- 10 łyżek śmietany 12%
- 0,5 szkl. liści bazylii
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- mały słoik korniszonów
- sól
- pieprz
- wykałaczki
Chleb kroimy na cienkie kromki, odkrawamy skórkę. Ważne, aby kromki były jednakowego kształtu.
Twaróg rozdzielamy równo na 2 miseczki, do każdej dodajemy śmietanę.
Przecier łączymy z twarożkiem z jednej miseczki, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem.
Bazylię drobno siekamy i dodajemy do pozostałego twarożku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Blenderujemy każdą pastę.
1/3 kromek chleba smarujemy pasta pomidorową, kolejną część pastą bazyliową, a resztę pozostawiamy bez niczego. Korniszony kroimy w cienkie plasterki.
Układamy kanapki piętrowo: kromka pomidorowa, kromka bazyliowa, plasterek korniszonów i sucha kromka. Delikatnie dociskamy. Podobnie postępujemy z resztą chleba.
Gotowe domino wstawiamy do lodówki na godzinę, obciążamy talerzykiem, aby kromki się nie wygięły.
Po tym czasie kroimy każdą kostkę na 4 równe części, w każdą wbijamy wykałaczkę i układamy na półmisku.
Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz