czwartek, 6 marca 2014

Przekąska chlebowa "domino"



Bardzo łatwa i szybka przekąska na imprezę. W sam raz na jeden kęs, do wbicia na wykałaczkę. Minimum składników,a maksimum smaku. W moim przepisie smak pasty to bazyliowy i pomidorowy. Połączeń jest jednak wiele, można zrobić pastę jajeczną, łososiową, z tuńczyka czy tez paprykową.Polecam!


Składniki:

  • 1 chleb mieszany w kształcie kwadratowym
  • 400g twarogu półtłustego
  • 10 łyżek śmietany 12%
  • 0,5 szkl. liści bazylii
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • mały słoik korniszonów
  • sól
  • pieprz
  • wykałaczki

Chleb kroimy na cienkie kromki, odkrawamy skórkę. Ważne, aby kromki były jednakowego kształtu.
Twaróg rozdzielamy równo na 2 miseczki, do każdej dodajemy śmietanę.
Przecier łączymy z twarożkiem z jednej miseczki, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem.
Bazylię drobno siekamy i dodajemy do pozostałego twarożku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Blenderujemy każdą pastę.
1/3 kromek chleba smarujemy pasta pomidorową, kolejną część pastą bazyliową, a resztę pozostawiamy bez niczego. Korniszony kroimy w cienkie plasterki.
Układamy kanapki piętrowo: kromka pomidorowa, kromka bazyliowa, plasterek korniszonów i sucha kromka. Delikatnie dociskamy. Podobnie postępujemy z resztą chleba.
Gotowe domino wstawiamy do lodówki na godzinę, obciążamy talerzykiem, aby kromki się nie wygięły.
Po tym czasie kroimy każdą kostkę na 4 równe części, w każdą wbijamy wykałaczkę i układamy na półmisku.
Podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.