sobota, 26 kwietnia 2014

Sałatka z koprem włoskim i owocami




Sałatka dla osób dbających o linię. Pasuje również na wystawne przyjecie.
Jest lekka i odświeżająca. Na przemian przeplatają się słodkie, anyżowe i ostre nuty, a to tworzy przyjemną całość.

Składniki:

  • 1 mała sałata lodowa
  • 1 duży koper włoski
  • 2 szkl. jasnych winogron
  • 1 szkl. kostek ananasa
  • 0,5 zielonego ogórka
  • 1 szkl. kostek pieczonego kurczaka lub szynki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 łyżek wody

Sałatę płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Koper włoski oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki.
Winogrona opłukujemy, przekrawamy na pół i wydłubujemy delikatnie pestki. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z kostkami ananasa i pieczonego kurczaka.
Z miodu, oliwy, wody i musztardy ucieramy gładki sos i polewamy sałatkę.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz