Pyszne chrupiące ciastka owsiane. Przepis powstał w ramach eksperymentu. Przejrzałam różne przepisy, stwierdziłam, że żaden do końca mi nie odpowiada i stworzyłam swoja własną receptę na ciastka. Miało być zdrowo, jak najbardziej dietetycznie i oczywiście pysznie. Wyszło:)
Składniki na 15 ciastek:
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. otrębów żytnich
- 0,5 szkl. otrębów owsianych
- 5 kopiastych łyżek mąki razowej żytniej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 jajko
- 5 łyżek oliwy z pestek winogron
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek łuskanego słonecznika
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki rodzynek
- 0,5 szkl. soku pomarańczowego
Suche składniki wsypujemy do 1 miski i dokładnie mieszamy. Jajko roztrzepujemy, wlewamy do miski.
Dodajemy sok i oliwę. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na 10 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Łyżką nakładamy ciasto na papier, następnie rozpłaszczamy i nadajemy owalny kształt.
Ciastka pieczemy 20 minut. Będą dobre, gdy zaczną brązowieć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz