Truskawki, lekkie ciasto i cynamon to połączenie idealne. Sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek i kolację. Jak ktoś lubi obiady na słodko to pewnie też:)
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 4 jaja
- 120g mąki
- 10 łyżek mleka
- 3 łyżki śmietany
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka roztopionego masła
- 100g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- masło/ olej do smażenia
Jaja rozbijamy. Żółtka ucieramy z mlekiem, śmietaną i solą. Dodajemy przesianą mąkę oraz roztopione masło. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki lub małe kawałki.
Ubite białka mieszamy z ciastem, dodajemy truskawki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony na rumiano.
Cukier mieszamy z cynamonem.
Placuszki podajemy ciepłe posypane cynamonowym cukrem.
Nastawcie się w domu na walkę, kto zje ostatniego placuszka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz